Banki Żywności to organizacje pozarządowe, które na całym świecie zajmują się pozyskiwaniem nadwyżek żywności i przekazywaniem ich organizacjom walczącym z niedożywieniem. Misją Banków Żywności jest zmniejszanie obszarów niedożywienia oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Banki Żywności biorą udział w rozwiązywaniu lokalnych problemów socjalnych i ekonomicznych, przez co stają się istotnym ogniwem w ekonomii społecznej kraju. Są wyspecjalizowanymi organizacjami społecznymi, co pozwala im na bardziej efektywne niesienie pomocy. |
|
Szkoła cyklicznie bierze udział w akcjach zbiórki żywności. Uczniowie w ramach wolontariatu zachęcają mieszkańców robiących przedświąteczne zakupy w lokalnych sklepach i supermarketach do podzielenia się produktami żywnościowymi z najbardziej potrzebującymi. Szkoła bierze udział w Akcji pod patronatem Banku Żywności w Tczewie. | |
Akcja 04-06 kwietnia 2014 r. czytaj–>> |
|
Koordynator: Tomasz Brodacki |